13 maj 2014 Medscape.com podaje:
http://www.medscape.com/viewarticle/825045

Złożona sieć czynników genetycznych, środowiskowych i hormonalnych przyczyniających się do powstania tocznia rumieniowatego układowego (SLE) jest poddawana ogromnej wątpliwości ogłosili naukowcy. Kilka ważnych badań skupiło się na roli bakterii komensalnych w przewodzie żołądkowo-jelitowym (mikroflora jelitowa), na które to bakterie mogą mieć wpływ zewnętrzne czynniki dietetyczne oraz czynniki środowiskowe, które hamują epigenetyczną metylację DNA komórek T, które mogą wywoływać zaostrzenia objawów tocznia.

Christopher J. Edwards MD, MBBS, FRCP i Karen H. Costenbader, MD, MPH, wydał specjalny numer miesięcznika „epigenetyką i mikrobiom” poświęcony tej tematyce.

"Wcześniej udało nam się skonstruować listę domniemanych czynników środowiskowych, które mogą mieć znaczenie i wpływ na rozwój tocznia. Po raz pierwszy, możemy użyć stwierdzenia jakie jest faktyczne działanie. To nadal są bardzo skomplikowane zależności, ale tak naprawdę ta praca rzuca światło na złożoną dziedzinę chorób autoimmunologicznych "powiedział dr Edwards dla Medscape Medical News. Dr Edwards konsultant reumatolog i zastępca dyrektora Narodowego Instytutu Zdrowia Badania Wellcome Trust Clinical Research Facility w Southampton - Wielka Brytania.

Christopher J. Edwards

"Myśleliśmy przez długi czas, że toczeń i inne autoimmunologiczne choroby zapalne, są spowodowane zarówno przez czynniki genetyczne i środowiskowe oraz ich wzajemną interakcję. Epigenetyczna modyfikacja pod wpływem środowiska i kontroli ekspresji genów mogą wyjaśnić, jak środowisko działa poprzez geny na rozwój tocznia, " powiedział dr Costenbader dla Medscape Medical News".

Mikrobiom jest to całkowita populacja bakterii i innych mikroorganizmów, które znajdują się w jelitach. Bakterie te ułatwiają trawienie, wpływają na układ odpornościowy gospodarza i wytwarzają zmiany epigenetyczne.

Badania na zwierzętach opisane przez SM Vieira z Departamentu Immunobiologii, Yale University School of Medicine, New Haven, Connecticut, oraz współpracowników wykazały, że wystąpienie i nasilenie tocznia u myszy było całkowicie skorelowane z florą bakteryjną jelit.

⇐ powrót do toczeń