27 czerwca 2016 Sciencedaily.com podaje:
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160627125355.htm

Naukowcy odkryli, że „złe bakterie jelitowe” lub niewystarczającą ilość „dobrych bakterii” - może mieć bezpośredni wpływ na rozwój stwardnienia rozsianego.

"Każdy człowiek posiada biliony bakterii w swoich jelitach. Najnowsze postępy w dziedzinie badań genetycznych wskazują, że bakterie odgrywają ważną rolę w ogólnie rozumianym utrzymaniu zdrowia", mówi Ashutosh Mangalam, PhD, profesor patologii na uniwersytecie w Iowa Carver College of Medicine.

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Scientific Reports, profesor Mangalam i jego zespół twierdzą, że pacjenci z SM mają w rzeczywistości wyraźnie zaburzoną florę bakteryjną jelit w porównaniu zdrowych osób.

Ashutosh Mangalam

"Nasze wstępne dane sugerują, że pacjenci z SM mają zmniejszony poziom „dobrych bakterii” odpowiedzialnych za rozkładanie i pozyskiwanie substancji odżywczych z pożywienia w szczególności takich pokarmów jak soja i siemię lniane," mówi profesor Mangalam, który jest autorem tego badania.

Mangalam i jego zespół z Mayo Clinic  - „we wszystkich badaniach zakończonych w 2015 roku – w których przeprowadzono analizę próbek kału flory bakteryjnej pobranych od pacjentów z SM, jak i zdrowych osób z grupy kontrolnej zidentyfikowaliśmy niektóre bakterie, których populacja jest zwiększona lub zmniejszona w jelitach pacjentów z SM w porównaniu z osobami zdrowymi”.

⇐ powrót do stwardnienie rozsiane