9 maj 2016 Harvard.edu podaje:
http://news.harvard.edu/gazette/story/2016/05/gut-bacteria-link-and-multiple-sclerosis/

Zespół badaczy z Harvard Brigham and Hospital znalazł dowody, że bakterie żyjące w jelitach mogą pośrednio wpływać na aktywność komórek w mózgu, które biorą udział w zwalczaniu stanów zapalnych oraz neurodegeneracji w stwardnieniu rozsianym.

"Po raz pierwszy byliśmy w stanie wskazać, że żywność ma jakąś zdalną kontrolę nad stanem zapalnym układu nerwowego", powiedział Francisco Quintana, naukowiec w Ann Romney Centrum. "Jedzenie w naszych jelitach wpływa na zdolność bakterii do wytwarzania małych cząsteczek, z których niektóre są w stanie przemieszczać się aż do mózgu. Otwiera to obszar, który jest w dużej mierze nieznany do tej pory, wnioskujemy, że jelito kontroluje stany zapalne mózgu"

Francisco Quintan

W używanych modelach przedklinicznych stwardnienia rozsianego (MS) w próbkach od pacjentów ze stwardnieniem rozsianym, zespół znalazł dowody, że zmiany w diecie mają wpływ na florę bakteryjną jelit oraz astrocyty (komórki mózgu) w mózgu, a co za tym idzie neurodegenerację. Wyniki wskazują na potencjalne możliwości terapeutyczne. Wyniki badań zostaną opublikowane w tym tygodniu w Nature Medicine.

⇐ powrót do stwardnienie rozsiane