Olej konopny CBD, stwardnienie rozsiane i bakterie

Dla tych którzy nie znają podstaw stwardnienia rozsianego należy się dwa słowa wyjaśnienia. Stwardnienie rozsiane powstaje z powodu niszczenia mieliny czyli tłuszczowej osłonki która osłania komórki nerwowe mózgu. Mielina powoduje, iż impulsy nerwowe są sprawnie i w sposób niezakłócony przekazywane z mózgu do każdego obszaru ciała. Mielina działa podobnie jak plastikowa izolacja kabla, umożliwiając przesyłanie prądu i zabezpieczając przed zwarciem.

Wielu chorych zanotowało zmniejszenie objawów stwardnienia rozsianego po zastosowaniu oleju z konopi. Co zatem wspólnego z bakteriami i stwardnieniem rozsianym ma olej konopny?

 

olej-konopny

Wszystkie pięć kannabinoidów (THC, CBD, CBG, CBC i CBN) ma silne działanie przeciwbakteryjne w stosunku do Staphylococcus aureus (MRSA). Można by uznać tą informację za przypadek gdyby nie fakt, że jedyną pożywką (pokarmem) dla Staphylococcus aureus (MRSA) jest cholesterol.

A co w takim układzie ma wspólnego cholesterol ze stwardnieniem rozsianym. Otóż - cholesterol jest głównym składnikiem mieliny, stanowiąc 75% jej struktury. Rolę mieliny w rozwoju stwardnienia rozsianego omówiliśmy już wyżej.


Uwaga, mimo posiadania własnych prac na powyższy temat w celu uwiarygodnienia informacji przekazujemy linki do źródeł zewnętrznych które potwierdzają powyższe teorie.

O wpływie oleju konopnego na zahamowanie wzrostu bakterii Staphylococcus aureus (MRSA) przeczytasz tutaj:

http://www.medicaldaily.com/marijuana-kills-mrsa-and-inhibits-prions-cause-neurodegenerative-disease-still-recognized-feds
http://www.medicalmarijuana.com/medical-marijuana-treatments-cannabis-uses/methicillin-resistant-staphylococcus-aureus-mrsa/

O tym, że cholesterol jest pożywką dla Staphylococcus aureus (MRSA) przeczytasz tutaj:

https://pl.wikipedia.org/wiki/MRSA

O tym, że mielina składa się głównie z cholesterolu przeczytasz tutaj:

https://en.wikipedia.org/wiki/Myelin

⇐ powrót do poprzedniej strony (dowody chorób)