Kwasica - żywność, bakterie i choroby autoimmunologiczne
Kwasica - jest to zwiększona kwasowość krwi i tkanek organizmu. O kwasicy mówi się gdy pH krwi tętniczej spada poniżej 7,35. Poziom pH naszej krwi wpływa na każdą komórkę naszego ciała. Przewlekła kwasica niszczy tkankę tłuszczową, a jeśli nie jest powstrzymana, zaburza lub w ostateczności przerywa wszystkie działania i funkcje komórkowe.
Badania wykazały, że kwasica (środowisko beztlenowe) powoduje rozrost beztlenowych gatunków grzybów, pleśni, bakterii i wirusów w jelicie. W rezultacie, nasze wewnętrzne biologiczne środowisko przesuwa się od zdrowego natlenionego środowiska alkalicznego do niezdrowego kwaśnego mikrobiomu.
Oto pokarmy który w największym stopni przyczyniają się do obniżenia pH w naszym organizmie.
1. Cukier leży u podstaw przesunięcia pH organizmu w dół!
Cukier bez względu na jego postać - cukier biały, brązowy, surowy, z trzciny cukrowej, kukurydzy, słód, miód, melasa, sacharoza, fruktoza, laktoza, maltoza, glukoza.
Wszystkie cukry powodują gwałtowny wzrost środowiska kwaśnego w jelitach, stwarzając idealne warunki do bytowania dla kwasolubnych i beztlenowych bakterii, drożdży i pleśni w organizmie - przerost Candida, problemy trawienne, złe wchłanianie składników odżywczych.
Proszę spojrzeć na nasz wzrost spożycia cukru w ciągu ostatnich 300 latach. Wyraźnie widać, kolosalną różnicę:
Trendy konsumpcji cukru w ostatnich 300 lat:
W 1700 roku przeciętna osoba spożywane około 1,8 kilograma cukru rocznie.
W 1800 roku, przeciętny człowiek spożywane około 8,2 kilograma cukru rocznie.
W 1900 roku spożycie indywidualne wzrosło do 40,5 kilograma cukru rocznie.
W 2009 roku ponad 50 procent nas spożywa 250 gram cukru dziennie, czyli około 81 kilogramów cukru rocznie.
Tendencja ta utrzymuje się i ma charakter rosnący. Producenci żywności wiedzą, że jest to sposób, aby utrzymać nas i "uzależnić" od ich produktów.
Cukier powoduje znaczący rozrost w jelitach bakterii z grupy Staphylococcus, tych samych bakterii które w jamie ustnej odpowiedzialne są na niszczenie szkliwa zębiny zębów (najtwardszych tkanek organizmu) czyli próchnicę.
Proszę pamiętać cukier znajduje się nie tylko w cukierniczce. Bez podawania nazw producentów z umyślnym użyciem liter polskich:
Kola - jeden litr zawiera 108 gramów cukru!!!
Przeciętny napój słodzony- 50-70 gramów cukru w litrze.
2. Uwodornione i częściowo uwodornione tłuszcze trans
Istnieją zdrowe zdrowe dla organizmu tłuszcze (omega 3, 6 i 9) oraz niezdrowe tłuszcze które maja katastrofalne skutki dla naszego organizmu.
Kwasy tłuszczowych trans można odnaleźć we wszystkich najbardziej kwasotwórczych pokarmach - fast foodach, smażonych potrawach, rafinowanych potrawach, ciastach, ciastkach, czekoladach, chipsach, pizzie itp.
Niestety, i zgodnie z prawdą, wiele firm spożywczych używać tłuszczów trans zamiast oleju, ponieważ zmniejsza to koszty produkcji żywności, zwiększa trwałość podczas przechowywania produktów, a może nawet poprawić smak i konsystencję.
Kwasy tłuszczowe trans podobnie jak cukier w ogromnym stopniu zakwaszają środowisko jelit powodując diametralne zmiany struktury flory bakteryjnej jelit - jest to najważniejszy ze sposobów w jaki te tłuszcze wpływają ba florę bakteryjna jelit. Oczywiście tłuszcze trans mają inny negatywny wpływ na zdrowie głównie poprzez wpływ na rozwój miażdżycy, ten efekt nie ma wpływu na powstanie chorób autoimmunologicznych i nie będzie tutaj omawiany.
Uwaga, mimo posiadania własnych prac na powyższy temat w celu uwiarygodnienia informacji przekazujemy linki do źródeł zewnętrznych które potwierdzają powyższe teorie.
O wpływie środowiska kwaśnego na zaburzenie flory bakteryjnej przeczytasz tutaj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Acidosis
http://liveenergized.com/alkaline-diet-guides/the-seven-most-acidic-foods/
O tym ile cukru znajduje się w znanych napojach przeczytasz tutaj:
http://www.sugarstacks.com/beverages.htm
Książki:
1. Bostick M et al. Sugar, meat, and fat intake, and non-dietary risk factors for colon cancer incidence in Iowa women (United States). Cancer Causes & Control January 1994, Volume 5, Issue 1, strona 38-52
2. Michaud DS et al. Dietary Sugar, Glycemic Load, and Pancreatic Cancer Risk in a Prospective Study. JNCI J Natl Cancer Inst (2002) 94 (17): 1293-1300.
3. Slattery ML et al. Dietary sugar and colon cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev September 1997 6; 677
4. Meyer KA et al. Carbohydrates, dietary fiber, and incident type 2 diabetes in older women. Am J Clin Nutr April 2000 vol. 71 no. 4 921-930