7 październik 2016 Sciencedaily.com podaje:
https://www.sciencedaily.com/releases/2016/10/161007140324.htm

Zgodnie z nowymi badaniami ludzie, którzy posiadają szczególny rodzaj bakterii w jelitach po przebyciu zatrucia pokarmowego mogą być narażeni na zwiększone ryzyko zachorowania na chorobę Leśniowskiego-Crohna w późniejszym okresie życia.

Przy użyciu mysiego modelu choroby Crohna, naukowcy stwierdzili, że ostre zapalenie żołądka i infekcyjne zapalenie jelit spowodowane przez typowe bakterie zatrucia żywnością przyspieszają wzrost inwazyjnych bakterii E. coli (AIEC) - bakterii, która jest związana z rozwojem choroby Crohna.

Nawet po wyleczeniu u myszy bakterii zatrucia pokarmowego, naukowcy wciąż obserwowali zwiększone poziomy AIEC w jelitach, co doprowadziło do pogorszenia objawów przez dłuższy okres czasu.

Badanie, opublikowano w czasopiśmie PLoS i finansowane było z dotacji Canadian Institutes of Health Research Crohn i Colitis Kanadzie.

Choroba Crohna jest wyniszczającą chorobą jelit charakteryzującą się zapaleniem jelit. Dzisiaj jeden na 150 Kanadyjczyków ma chorobę Crohna lub jelita grubego, jest to częstotliwość którą zalicza się do najwyższych na świecie.

Coombes powiedział, że wyniki badania oznaczają , że nowe narzędzia diagnostyczne powinny być opracowane w celu identyfikacji AIEC, w celu identyfikacji osób które mogą być bardziej narażone na chorobę Leśniowskiego-Crohna.

"Musimy zrozumieć genezę tej choroby i wykorzystać te informacje, aby opracować nowe metody leczenia i zapobiegania chorobie"

⇐ powrót do choroba Leśniowskiego-Crohna