L-formy bakterii przyczyną choroby Leśniowskiego-Crohna

Choroba Leśniowskiego-Crohna - zaliczana jest do chorób zapalnych jelit. Choroba ma charakter przewlekły, i może dotyczyć każdego odcinka przewodu pokarmowego, lecz najczęściej lokalizuje się w jelicie cienkim oraz początkowej części jelita grubego. Choroba prowadzi do poważnych powikłań. U ponad 50% pacjentów zachodzi potrzeba wytworzenia stomii z powodu ciężkości objawów.

Od 2015 roku wszystkie badania sugerują, iż to zmiana flory bakteryjnej jelit (dysbioza) jest powodem choroby Leśniowskiego-Crohna i wszystkich chorób autoimmunologicznych:

Oto kilka spośród setek dowodów:

chorobacrohna-min

3 wrzesień 2016 Crohns.org.uk podaje:

Profesor Hermon Taylor i jego koledzy ze szpitala St George w Londynie poinformowali, że znaleźli Mycobacterium paratuberculosis (MAP) u około 65% swoich pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna.

czytaj więcej

16 maj 2016 Asm.org podaje:

Wyniki potwierdzają teorię, że choroba Crohna jest związana z brakiem równowagi mikroflory przewodu pokarmowego mówi Mitchell. Bakterie związane z chorobą, w tym C. concisus mogą inicjować infekcję, mówi.

czytaj więcej

7 październik 2016 Sciencedaily.com podaje:

Naukowcy stwierdzili, że ostre zapalenie żołądka i infekcyjne zapalenie jelit spowodowane przez typowe bakterie zatrucia żywnością przyspieszają wzrost inwazyjnych bakterii E. coli (AIEC) - bakterii które są związane z rozwojem choroby Crohna.

czytaj więcej

12 marzec 2014 Webmd.com podaje:

Populacje niektórych szkodliwych bakterii są znacznie bardziej liczne u pacjentów z chorobą Crohna, natomiast ilość pożytecznych bakterii zmniejsza się radykalnie - jak wykazało badanie.

czytaj więcej

Wykonaj w najbliższym laboratorium diagnostycznym pośredni test dysbiozy aby upewnić się jaki jest stan Twojej flory bakteryjnej jelit

Znane nauce fakty chorób autoimmunologicznych w końcu łączą się w całość

Kolejny dział przedstawia niezbite dowody na udział bakterii w powstaniu chorób autoimmunologicznych.

przeczytaj dowody łączące bakterie w powstaniem chorób autoimmunologicznych

Co zatem powoduje dysbiozę jelit człowieka?

Ponad wszelką wątpliwość udowodniono, że to konserwanty w żywności które hamują rozwój bakterii w produktach spożywczych po przedostaniu się do jelita powodują we florze bakteryjnej ten sam efekt i są główną przyczyną powstania dysbiozy.

przeczytaj o głównych przyczynach dysbiozy oraz sposobach zahamowania, zapobiegania i jej odwrócenia